Områden med olika funktioner
När man ska utrusta en restaurang med första hjälpen produkter är det bra att tänka till gällande vilka olika områden som ska utrustas. De flesta restauranger kan delas in i restaurangdel, kök och disk. När man väljer produkter till respektive del av restaurangen bör man ta hänsyn till riskerna som finns i just den delen. Förutom vanliga risker för olyckor så är även risken att någon sätter i halsen större i en restaurang och det är viktigt att personalen har den kunskap som krävs för att kunna agera. En utbildning i HLR och första hjälpen säkerställer att den kunskapen finns.
Restaurangdel
Vid kassan i restaurangen servar man både kunderna i restaurangen om det skulle hända något med dem, samt att det är en central del av arbetsplatsen så här placerar man med fördel:
Kök
I köket finns det risker för både större och mindre olyckor och val av material ska klara av att hantera flera typer av skador. Det är vanligt med skärsår och mindre brännskador, så det bör man tänka på när man skaffar material till köket.
- Första hjälpen skåp placerat så det är lättillgängligt, se till att materialet i skåpet kan hantera alla 4 skadegrupper; sårskador, ögonskador, brännskador, klämskador
- Välj rätt plåster, det ska vara blåa livsmedelsanpassade plåster i köket
- Säkerställ att det finns brännskadeplåster för mindre brännsår
Disk
Maskindiskmedel är alkaliskt och riskerar att orsaka allvarliga ögonskador, därför är det mycket viktigt att välja ögonskölj med rätt spoltid. Säkerställ att det placeras i direkt anslutning till hanteringen av diskmedlet.
- Ögonskölj med spoltid på minst 15 minuter
- Instruktioner för korrekt användning av ögonskölj