Vi kan din bransch

Butik och service

Butiker ses ofta som offentliga platser. Det är naturligt att folk som råkat ut för en olycka vänder sig till närmsta butik för att få hjälp. Valet av material bör återspegla detta så att man i butiken även kan ta hand om en kund som gjort sig illa och behöver hjälp. Det är också bra att göra en grundlig riskbedömning av både butikens öppna ytor och lagret. Detta inkluderar att identifiera potentiella faror och placera rätt utrustning på rätt plats. Här är några viktiga steg och utrustningsförslag som hjälper dig att skapa en tryggare miljö för både kunder och personal.

Första Hjälpen – utryckningsväska vid kassan

En utryckningsväska vid kassan är en smart och effektiv lösning. Den bör vara korrekt utrustad för att hantera olika typer av skador, inklusive:

  • Sårskador: Plåster, steril kompress och sårtvätt för små och större sår.
  • Brännskador: Brännskadegel och förband för att omedelbart lindra smärta och förhindra skador från att förvärras.
  • Ögonskador: Ögonskölj för att snabbt kunna skölja ur ögonen vid kontakt med farliga ämnen.
  • Klämskador: Elastiska bandage och stödmaterial för att hantera klämskador.
  • Hjärt-lungräddning: En mun-mun mask (ventilationsmask) är avgörande om du behöver ge HLR. Den skyddar både livräddaren och den skadade.

Brandskydd – förbered butiken mot brand

Att ha rätt brandskydd är avgörande för att skydda både människor och egendom. Se till att din butik är utrustad med:

  • Brandsläckare: Placera brandsläckare på strategiska platser i butiken, särskilt nära kassor, ingångar och lagret. Välj en kombination av skum- och pulversläckare för att täcka olika typer av bränder.
  • Brandfiltar: En brandfilt kan användas för att kväva mindre bränder snabbt och enkelt. Ha en brandfilt tillgänglig i närheten av kök, elektronik och andra områden där brandrisker är högre.
  • Brandlarm: Installera brandlarm som snabbt kan upptäcka rök eller eld, och se till att personalen vet hur de ska agera vid ett larm.
  • Nödutgångar och skyltar: Se till att alla nödutgångar är tydligt markerade och fria från hinder. Nödskyltar ska vara väl synliga och leda kunder och personal till säkra utrymningsvägar.

Utbildning och beredskap

Utöver att ha rätt utrustning är det också viktigt att din personal är utbildad och förberedd på hur de ska agera vid en olycka eller brand. Regelbundna utbildningar i första hjälpen och brandskydd kan göra stor skillnad i en kritisk situation. Överväg att genomföra brandövningar och HLR-kurser med jämna mellanrum för att säkerställa att alla är redo att agera om olyckan skulle vara framme.

Genom att investera i rätt material och utbildning skyddar du både dina kunder och ditt företag. Vi på SafeAid hjälper dig gärna att skräddarsy en lösning som passar just din butik. Kontakta oss för rådgivning och inköp av utrustning som håller din butik säker!

Låter det intressant?

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig inom kort!

Fler branscher

Butik och service

Butiker ses ofta som offentliga platser. Det är naturligt att folk som råkat ut för en olycka vänder sig till närmsta butik för att få

Läs mer »

Underhåll och rengöring

Utrusta rätt Förutom de fasta arbetsplatserna som återvinningscentraler, verkstäder etc så är det viktigt att utrusta arbetsbilarna. Underhållsarbeten och renhållningsarbeten har ofta en stor del

Läs mer »

Verkstad

Utrusta verkstaden på rätt sätt I verkstadsmiljön gäller det att välja material som sitter skyddat mot damm och smuts. Valet av material skall vara gjort

Läs mer »

Lager

Utrusta lagret på rätt sätt På ett lager är effektivitet nyckeln, men säkerheten får aldrig kompromissas. Med vår erfarenhet och expertis inom första hjälpen och

Läs mer »

Kontor

Skaderiskerna på ett kontor är generellt sett väldigt små, men de finns där. Behovet av förbandsmaterial på ett kontor kan ofta täckas av någon form

Läs mer »

Idrottsanläggningar

En arbetsplats och samlingsplats En idrottsanläggning är dels en arbetsplats för de som arbetar där och en samlingsplats för alla som idrottar eller publiken som

Läs mer »